В кухнята често се използват най-вече сезонни продукти. През юли е сезонът на карфиолът, доматите и говеждото месо. С нашите съвети и идеи съвсем скоро ще създавате вкусни сезонни ястия през юли.
Карфиол - ядливото цвете
Описание
На карфиола за разлика от много други видове зеле, не се ядат листата, а цветовете.
Съчетаване с храни
Карфиолът е лесно смилаем и има мек вкус. При по-внимателно опитване той разкрива тревисти, горчиви, орехови и серни нотки. При готвене проявява маслен вкус, поради което се съчетава добре със сметана или сирене. Ако се пасира, той е добра алтернатива на картофеното пюре. Ореховите аромати се появяват най-вече когато карфиолът е печен; те могат да бъдат подчертани с орехи или кедрови ядки, например в топла салата с целина според Отоленги. Серните нотки се съчетават добре с аспержи. В Индия в ястието Alu Gobhi карфиолът се съчетава с картофи, куркума и кимион.
Рециклиране на остатъци
Листата се оставят да ферментират и се сервират като кисело зеле.
Рецепти с карфиол
Доматите - наистина многостранни
Описание
Доматите са най-популярният зеленчук по света - но не толкова отдавна. Извън Италия доматът прави своя пробив в Европа едва около 1900 година.
Съчетаване с храни
Техният специфичен аромат позволява почти безкрайни комбинации. Плодовият вкус се състои от зелени, земни, сладки и серни аромати. Последните могат да се подчертаят например с аспержи, зеле или хрян, докато медът позволява на сладките компоненти да разцъфнат. Доматите също намират приложение като мармалад или сладко Чътни (Chutney) в комбинация с пикантни храни. Доматите получават интересен летен вкус, съчетани с малко грейпфрут, например в освежаващо Севиче (Ceviche).
Рециклиране на остатъци
Пресните доматени растения миришат най-силно в стъблото. Земният аромат може да бъде уловен чрез накисване на връхчетата в зехтин.
Рецепти с домати
Говеждо месо - главният актьор в чинията
Steckbrief
Независимо дали е Ангъс, Галоуей или говедо, отглеждано на открито: говеждото е сред най-качествените меса. Качеството зависи в голяма степен от храненето и отглеждането. Месото от отглеждани на паша животни има по-високо съдържание на ненаситени мастни киселини от това на животни, отглеждани в обор. За производството на говеждо месо се използват много ресурси: за един килограм говеждо месо се изискват 15 500 литра вода и има CO2 еквивалент от 14,8 kg. Следователно, трябва да се разглежда като неделно ястие, както правят британците с тяхното неделно печено.
Съчетаване с храни
Силният вкус може лесно да се комбинира със силни конкуренти като зряло сирене, тежко червено вино и ароматен розмарин, или дори смърчови иглички. Кафето също разкрива интересни нотки при печенето на говеждото месо.
Частите и тяхното приложение
Говеждото месо е особено популярно през сезона на барбекюто. Всички части могат да бъдат използвани в разнообразни рецепти. Например, плешките са подходящи за гулаш, Зауербратен или Тартар. Гърдите и напречните ребра могат да се използват за бульони и яхнии. Нежното месо от бута е особено ценно за руладини и печено, а резените могат да бъдат превърнати във вкусно Особуко (Ossobuco) или Фо-Бо (Pho Bo). Тънкото филе, разбира се, е много популярно и идеално за Карпачо, но за пържоли са по-подходящи смесените части, тоест рибицата. Специални части са ростбиф и вареното говеждо месо от бут.
Говеждо от главата до краката
Не е нужно винаги да избирате парчетата филе. Средно само 37% от закланото говеждо месо се използва в кухнята. При това Рагу фин, супа от говежди опашки, волски бузи и телешки език са фини деликатеси. Говеждият врат, джоланът, контрафилето и котлетите внасят разнообразие в менюто. Сърцето, черният дроб и бъбреците също заслужават място в чинията. Говеждото сърце може да се пече като пържола и с типичния си дивечов вкус е истински специалитет.
Какво получавате:
- Достъп до безплатни обучения за готвачи
- Най-добрите рецепти и съвети от готвачи от целия свят
- Най-новите кулинарни трендове
Инсталирай това приложение на твоя iPhone Инсталирай това приложение на твоя iPad Инсталирай това приложение на твоя Android Инсталирай това приложение на твоят Windows телефон
Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашия начален екран. Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашия начален екран. Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашият начален екран. Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашия начален екран.