Репички – малки, червени, люти
Описание
Малките роднини на ряпата блестят несравнимо със своята свежа пикантност. Това се дължи на високото им съдържание на синапено масло. То обикновено е по-високо при малките грудки, поради което вкусът им е значително по-пикантен. Но внимавайте: репичките не се предлагат само в обичайната кръгла форма с червена обвивка. Отглежданите на открито сортове като “ледени висулки” са бели и с продълговата форма. Размерът на репичките също е доста различен. Старият виенски сорт „Riese von Aspern“ („Гигантът от Асперн“) достига до шест сантиметра в диаметър.
Съчетаване с храни
Традиционно репичките се консумират нарязани на тънки шайби като добавка към хляба и салатата. Освежаващата им пикантност може да придаде също изключителна нотка в екзотично изглеждащи комбинации. Репичките със сьомга или риба тон придават вълнуващи акценти на ястие като Ceviche (севиче). Червените кръгчета са подходящи и за различни смутита в съчетание със зелени зеленчуци като спанак или градинска салата (валериана). Ценните съставки на чисто смути от репички с малко мътеница и лимонов сок го превръщат в истинска детокс напитка. Сладкият и пикантен вкус създава интересни контрасти: салатата от пресни репички и ягоди е изключително предизвикателство за нетренираното небце. Който опита, ще бъде възнаграден с истинска експлозия на аромати.
Рециклиране на остатъци
Остатъците от репички са добре дошли във всеки студен бюфет със сурова растителна храна. Дори и зелените части на репичките са годни за консумация и могат да се използват в кухнята. Нарязаните на ситно листа могат напр. да се използват като основа за извара с билки.
Рецепти с репички
Камбалата – високо ценен вид риба
Описание
Бяла или черна – това е въпросът! Камбалата идва от морските дълбини в две разновидности. И двете са застрашени от прекомерния улов. Ето защо за този ценен вид риба се прилагат строги квоти за улов. Бялата камбала в дивата природа достига дължина до 4 метра. В магазините обаче тя пристига значително по-малка, тъй като обикновено произхожда от развъдни басейни в Скандинавия. Месото ѝ е светло и със своята твърда консистенция напомня на телешкото. Черната камбала като нейна близка роднина не може да се отглежда в развъдници и поради тази причина се среща на пазара изключително рядко. Месото ѝ е изключително богато на мазнини и традиционно се опушва.
Съчетаване с храни
За да можете наистина да се насладите на чистия вкус на този ценен вид риба, се препоръчва внимателна подготовка и използването на най-ароматните подправки. Традиционалистите приготвят камбалата на пара и я подправят с щипка морска сол „Fleur de Sel“ („цвете на солта“). Филетата от бяла камбала се приготвят най-добре на тиган във висококачествен зехтин. Разбира се, камбалата е изключително вкусна и приготвена с различни зеленчуци. Например като риба на фурна с моркови, див копър или дори артишок. Пушената черна камбала придава невероятен вкус на кремообразното ризото, приготвено с бяло вино и пармезан. Или като рибна гарнитура в салата с авокадо и чери домати.
Рециклиране на остатъци
Камбалата не може да се съхранява дълго време в прясно състояние, затова винаги трябва да се приготвя възможно най-бързо. Остатъците от сготвената камбала са добро допълнение към рибената супа.
Ягоди – сладки предвестници на пролетта
Описание
Поради сладкия си вкус тази ядка носи еднаква радост и на деца и на възрастни. Ядка? Да, защото червеното тяло на ягодата е фалшив плод. Покриващите я бледи пъпчици са малки ядчици. От ботаническа гледна точка това превръща ягодата в обикновен ядков плод. Ягодите получават сладостта си благодарение на светлината. Ето защо, колкото по-дълъг е денят, толкова по-сладки стават. През зимните месеци ягодите се отглеждани по-скоро за вкус, така че не трябва да е изненада за никого, че може да изпитате разочарование от вкуса, дори и при великолепния им червен цвят. Ягодите, които са изложени на продължително транспортиране, се подрязват за по-добър срок на съхранение.
Съчетаване с храни
Зрелите ягоди сами по себе си са истинско удоволствие. В допълнение със сладкия си вкус, те предлагат изключително богата палитра от аромати, които ласкаят носа и небцето. Червените плодове се съчетават прекрасно с голямо разнообразие от подправки като пипер, ванилия и джинджифил. Като малки ароматни бомби те изглеждат превъзходни като украса на сладкиши и торти, усъвършенстват вкуса на кремове от извара и десертни творения като шоколадов мус или панакота. Все по-популярно става съчетаването на ягоди с риба. Те обогатяват вкуса както на пържените парчета филе, така и на суровата риба в дръзки вариации на суши. Салата от ягоди и аспержи или градинската салата (валериана) с ягоди и малко балсамов оцет са страхотни пролетни предложения. Не на последно място, ягодите се съчетават изключително добре с пенливи вина или шампанско: просто залейте няколко ситно нарязани плодчета с малко шампанско и Вашият ободряващ пролетен коктейл е готов.
Рециклиране на остатъци
Ако останат неизядени ягоди, можете просто да ги пюрирате и замразите и да използвате полученото пюре за следващата употреба. Ако желаете, можете да сварите ягодите на конфитюр, който ще допълни всяка закуска.
Какво получавате:
- Достъп до безплатни обучения за готвачи
- Най-добрите рецепти и съвети от готвачи от целия свят
- Най-новите кулинарни трендове
Инсталирай това приложение на твоя iPhone Инсталирай това приложение на твоя iPad Инсталирай това приложение на твоя Android Инсталирай това приложение на твоят Windows телефон
Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашия начален екран. Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашия начален екран. Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашият начален екран. Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашия начален екран.