Сезонни съставки през април
С нетърпение очакваме спанака, зеления лук и агнешкото
В кухнята често се говори за сезонни съставки. Април е изцяло посветен на спанака, пресния зелен лук и агнешкото. С нашите идеи и съвети може да създадете вкусни сезонни ястия през април.
Спанак – зелено удоволствие
Описание
За да се изясни най-голямата грешка: спанакът има високо съдържание на естествено желязо. Но това далеч не е единствената му ползва. Зеленият зеленчук има много други предимства: спанакът е богат на витамини (напр. Витамини В и С) и минерали. Използва се дори като лечебно растение. А зелените му листа могат да се използват както сурови, така и варени.
Съчетаване с храни
Спанак + сметана = добре познат и страхотен вкус. Дори ако тази комбинация е все още най-предпочитаната за приготвянето на спанака, това е само едно от многото възможни приложения. Пресните спаначени листа могат да се използват чудесно като съставка за салата. Със своя мек вкус, той хармонира добре със силни контрасти. Например с пресни орехи, семена от нар и козе сирене. Сготвеният спанак не се съчетава само със сметана. Доказателство за това е като го добавим в индийските ястия с къри: с нахут, кокосово мляко, гарам масала и ориз басмати като гарнитура или основно ястие. В италианската кухня спанакът може да служи като основа за вегетарианска лазаня. Заедно със сирене, сметана, кори за лазаня и плодовата сладост на доматите, се превръща в чудесна храна за душата.
Рециклиране на отпадъци
Ястията със спанак трябва да се охладят бързо, тъй като съдържанието на нитрати се увеличава при стайна температура. Тъй като пресният спанак може да се съхранява за ограничено време, той трябва да се бланшира и замрази, докато се използва отново. От остатъците на спаначените листа можете да направите песто, като добавите ядки, пармезан и зехтин.
Рецепти със спанак
Зелен лук – универсалната подправка
Описание
Този зеленчук е познат с различни имена – зелен лук, пресен лук, пролетен лук или салатен лук. Той идва от ориента, но е изключително познат и използван в различните кухни. Зеленият лук има и редица полезни свойства за организма , богат е на цинк и спомага усвояването на храната.
Съчетаване на храни
Зеленият лук е трудно да се превърне в главен герой в чинията, но той има силните си страни, когато искаме фин вкус на лук в ястията си. Ето защо не е изненада, че го използваме в кулинарията като подправка. Нарязан на малки парченца, той се съчетава добре с фино нарязан на кубчета бекон и заквасена сметана върху хрупкав тарт фламбе. Можете да го използвате да обогатите различни сирена с магдазон, копър или кресон. Зеленият лук е незаменима част и от азиатската кухня. Със своя мек и пикантен аромат, той усъвършенства ястията в уок с пиле, говеждо или тофу. Зеленият лук е страхотен и в киш с пушена сьомга, яйца и сметана.
Рециклиране на отпадъци
Със ситно нарязан зелен лук, можете да добавите ароматен и леко пикантен акцент към сандвичи или супи.
Рецепти със зелен лук
Агнешко месо – нежно и ароматно
Описание
Агнешкото е ценено заради нежния и мекия си вкус. Животните не трябва да са на повече от една година, когато са заклани. Има разлика между младото агнешко месо и угоените агнета. Месото от първите е особено леко и с много ниско съдържание на мазнини. Парчетата месо от по-големите угоени агнете са вече набраздени с мазнини и оцветени в тъмно розово. Най-популярните части са агнешки врат, котлети от областта на ребрата и агнешко филе от бут.
Съчетаване с храни
Агнешкото е незаменима част от средиземноморската кухня. Печено, на скара, варено или задушено, то също се радва на нарастваща популярност в северноевропейската кухня, заради мекия си вкус. Задушено с много лук, може да се приготви изкусителен гулаш с агнешко. Агнешки котлети, натрити с чесън, розмарин и мащерка, запържени в зехтин или на скара са истински деликатес. Същото важи и за агнешки бут във фурната, който пък е подходящ да се комбинира заедно с картофи и всякакви кореноплодни зеленчуци. В ориенталските рецепти агнешкото месо се комбинира добре и със сушени плодове като кайсии. Особеност на английската кухня е агнешкото с ментов сос. То се прави от нарязана мента, вода и кафява захар.
Рециклиране на отпадъци
Ако е останало печено агнешко, можете да го нарежете на фини ивици. Заедно с малко сметана и спанак, можете да направите превъзходен нудъл сос.
Рецепти с агнешко месо
Търсите още пролетно вдъхновение? Открийте още пролетни съставки
Какво получавате:
- Достъп до безплатни обучения за готвачи
- Най-добрите рецепти и съвети от готвачи от целия свят
- Най-новите кулинарни трендове
Инсталирай това приложение на твоя iPhone Инсталирай това приложение на твоя iPad Инсталирай това приложение на твоя Android Инсталирай това приложение на твоят Windows телефон
Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашия начален екран. Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашия начален екран. Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашият начален екран. Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашия начален екран.