В кухнята често се използват най-вече сезонни продукти. Август е изцяло посветен на патладжана, черешите и сьомгата. С нашите съвети и идеи съвсем скоро ще създавате вкусни сезонни ястия през август.
Патладжан - зеленчук с вкус на месо
Описание
Патладжанът произхожда от Индия. Но с необичайния си вкус обогатява ястията от Средиземно море до Япония. Неговият горчив, дървесен вкус го прави интересен продукт. Дървесните нотки се открояват особено добре, когато е грилован, опушен или печен, а горчивият вкус може да бъде подчертан в комбинация с куркума и карфиол. Доматите, лимоновият сок или киселото мляко добавят приятна киселинност.
В ориенталската кухня патладжанът се сервира като Баба гануш или се пече на половини с подправки и кайма. В Япония, от друга страна, патладжанът се вари и след това водата се изцежда, в комбинация с мисо се появява в съвсем нова светлина. Специална комбинация са стридите с пюре от патладжан и бергамот.
Рецепти с патладжан
Череши - сладка витаминна експлозия
Описание
Те винаги са най-вкусни от градината на съседа: сезонът на черешите е от юни до септември, като те обогатяват лятото със сочния си вкус. Освен витамин C те съдържат и много минерали. Ароматът им има фини метални нотки.
Плодово-сладко-киселият вкус се вписва не само в сладки рецепти: месните ястия също се възползват от плодовата киселинност на черешите. Черешите обаче имат най-добър вкус в пресен вид. Например в комбинация с мента, червена боровинка или портокалова кора.
Рециклиране на остатъци
Черешите, които вече не са пресни, са подходящи за сос към свинско или патица.
Рецепти с череши
Сьомга - деликатесът, изминал дълъг път
Описание
Сьомгата се излюпва в прясна вода и мигрира в морето като млада риба. Днес по-голяма част от сьомгата живее около Аляска. За да хвърлят хайвера си, те предприемат преход, пълен с препятствия, обратно до мястото си на раждане, по време на който плуват нагоре по течението и дори преодоляват водопади. Това пътуване им отнема 6 месеца, от около есента до пролетта е сезонът на дивата сьомга.
Добре е да се знае:
Сьомгата трябва да идва само от Източна Аляска и да носи печата на MSC. Извън сезона алтернатива представлява сьомгата, отглеждана в био аквакултури, с печат ASC, Bioland или Naturland също е алтернатива. Отглежданата в стопанство сьомга е малко по-дебела от дивата сьомга, но също така и по-ароматна. Оцветяването, което осигурява типичния червен цвят, им се доставя чрез храната. Дивата сьомга го приема чрез консумация на ракообразни. Произвежда се от кафяви водорасли и е естествен антиоксидант. Сьомгата е богата и на витамин D и омега-3 мастни киселини.
Класика от сьомга
В Норвегия специалната риба се сервира като ястието Гравлакс по Коледа, в Япония като изкусното Сашими. Пикантността на уасаби или хрян придава на сьомгата необходимия привкус. Пушена, като Тартар или в Севиче, свежият вкус изпъква особено добре. За да се постигнат възможно най-фините котлети, сьомгата може леко да се замрази, преди да се нареже.
Съчетаване с храни
Мазният, леко серен аромат се съчетава с много комбинации: класически с резене и копър или азиатски със сусамово масло и лайм. Серните вкусове се съчетават добре с яйца или аспержи, докато плодовата текстура се съчетава с парче лимон, портокал или дори Campari.
Рециклиране на остатъци
Отговорната употреба в кухнята е особено важна, когато става въпрос за риба: остатъците от нея винаги е добре да се използват за рибен бульон.
Съвет:
Интересна вегетарианска алтернатива на сьомгата са варените моркови, мариновани с пушена сол.
Какво получавате:
- Достъп до безплатни обучения за готвачи
- Най-добрите рецепти и съвети от готвачи от целия свят
- Най-новите кулинарни трендове
Инсталирай това приложение на твоя iPhone Инсталирай това приложение на твоя iPad Инсталирай това приложение на твоя Android Инсталирай това приложение на твоят Windows телефон
Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашия начален екран. Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашия начален екран. Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашият начален екран. Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашия начален екран.