В кухнята често става въпрос за сезонни продукти. Юни е изцяло посветен на краставицата, граха и угоените ярки. С нашите съвети и идеи съвсем скоро ще създавате вкусни сезонни ястия през юни.
Краставицата – освежаващият летен зеленчук
Описание
С високото си съдържание на вода, краставицата е прекрасна освежаваща храна, особено през лятото. Освен това нискокалоричният плод съдържа витамини и минерали. Повечето от тях се крият в кората, така че определено трябва да бъдат оползотворени, независимо дали под формата на шайби в салатата или като съставка към коктейли и смутита.
Съчетаване с храни
Между другото, краставицата не е зеленчук, а ягодоплодно растение. Неин близък роднина е захарният пъпеш, с който краставицата се комбинира перфектно, например в освежаващо гаспачо. През Средновековието краставиците са поднасяни като плодова салата с праскови. Билки като пореч и копър, както и кориандър или мента, отлично подчертават вкуса на краставицата. Восъчните аромати на краставицата се хармонизират чудесно с млечни продукти и риба, което я превръща в неизменна съставна част от специалитета дзадзики, традиционния таратор или като добавка към сьомга. Дори и термично обработени, краставиците са интересна съставка. Особено в Азия те са известни под формата на термично обработена зеленчукова гарнитура или в лютеници (чътни). Можете да използвате краставици и в напитки: горчивият вкус се комбинира изключително добре не само с джин, но и с черен или зелен чай.
Рецепти с краставица
Грах – добре опаковани запаси от протеин
Описание
Поради високото си съдържание на протеин, сушеният грах е бил основна храна във всяко домакинство. Но пресният грах е нещо специално: със своя фин, зелен вкус е прекрасно въведение в лятото.
Съчетаване с храни
С аспержите грахът споделя не само сезона, но и няколко ароматни свойства. Нежните зеленчуци се комбинират добре с карфиол и ракообразни продукти. Грахът се съчетава прекрасно и с близките си бобови роднини от вида бакла, например в пюре с босилек, лимон и зехтин. Ароматите на масло в граховото зърно са изключително подходящи в съчетание с пилешко, докато ментата подчертава свежите нотки, както в популярното пюре от грах и мента, поднасяно към ястия от риба и чипс или агнешко месо. В Италия грахът се комбинира също и с домати и калмари, интересно ястие за началото на лятото. Идеалният спътник на ястията от грах са мускатовите вина, чиито флорален букет си хармонизира чудесно с линалоола на граха.
Рециклиране на остатъци
Беленото на грах създава много отпадък. Но пресните зелени шушулки не трябва да отиват в кошчето. От кората можете да направите сироп със захар и лайм, който е подходящ за добавяне към коктейли, като напр. грахов джин физ.
Рецепти с грах
Угоените ярки – много повече от просто пилешка супа
Описание
Светлото месо на угоените ярки ги превръща в лека храна за лятото.
Съчетаване с храни
Техният тревист, плътен аромат се комбинира изключително добре с царевица или грах. Също така се хармонизира прекрасно с мътеница или леки сосове. Портокалът също придава интересен вкус на пилешкото месо, например приготвено във фурната с див копър и шафран. Пилешкото месо се съчетава изключително добре и с морски дарове, риба и мед, както е в известното ястие „Джамбалая“.
Плодовите компоненти се подчертават прекрасно със сочни плодове като манго и ананас.
Рециклиране на остатъци
Остатъците от пилешко месо могат да се отделят с вилица и да се поднесат върху сандвич.
Рецепти с месо от ярка
Какво получавате:
- Достъп до безплатни обучения за готвачи
- Най-добрите рецепти и съвети от готвачи от целия свят
- Най-новите кулинарни трендове
Инсталирай това приложение на твоя iPhone Инсталирай това приложение на твоя iPad Инсталирай това приложение на твоя Android Инсталирай това приложение на твоят Windows телефон
Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашия начален екран. Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашия начален екран. Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашият начален екран. Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашия начален екран.