В кухнята често се използват най-вече сезонни продукти. През септември това са предимно ябълки, бяло зеле и свинско месо. С нашите съвети и идеи съвсем скоро ще създавате вкусни сезонни ястия през септември.
Ябълка - греховно вкусният плод
Описание
В световен мащаб ябълката е номер едно сред плодовете: никой друг плод не се яде и преработва по-често. Това се дължи, от една страна, на добрия й вкус, а от друга, на огромното й съдържание на витамини. Не напразно се казва: една ябълка на ден държи лекаря далеч. В кухнята ябълката предлага безброй възможности за приготвяне.
Съчетаване с храни
Има много сортове ябълки, които се използват разнообразно и в кухнята. Лесно можете да създадете меню от 3 ястия с ябълки: Като предястие ябълката разгръща богато контрастиращия си вкус в салати, например в комбинация с кореноплодни или птиче месо. Чрез своето разнообразие от аромати ябълката се съчетава добре със сладки основни ястия, като палачинки, както и със солени ястия, като печено свинско месо, където показва своята тръпчива и кисела страна. Ябълки се комбинират добре и със свинско, телешко, дори и в гурме комбинации с гъши дроб. Като сладък завършек ябълката е класически подходяща в плодова салата, както и за експерименти, например с ябълкова пица в комбинация с нискомаслена извара и желе от дюля.
Рециклиране на остатъци
От остатъците от ябълка може да се направи вкусен ябълков сок.
Рецепти с ябълка
Бяло зеле - нещо повече от гарнитура
Описание
Бялото зеле е класиката сред сортовете зеле. Неговите серни етерични масла му придават характерния и типичен аромат на зеле, завършен от много лека сладост. Освен това бялото зеле е истинско чудодейно оръжие за здравето: само 200 g бяло зеле покриват почти всички наши ежедневни нужди от витамин С.
Съчетаване с храни
Варено, печено, сурово - бялото зеле може да се приготви и използва по много начини: класически зелеви сърми, вкусни яхнии или засищащи зелеви салати. Но и в международната кухня бялото зеле е много популярно. Например в ирландска яхния с агнешко, в пикантно къри от бяло зеле с фъстъци или във вкусния руски борш. В България туршиите са доста популярни през зимния сезон, като зелето е главен „герой“ в тях. Любителите на сурова храна също ще преоткрият зелето, като нашето предложение е салата в комбинация с дресинг от магданоз, сметана и кисело мляко. Остатъците от бяло зеле могат бързо и лесно да се трансформират във вкусно кисело зеле със сол, захар и оцет.
Рецепти с бяло зеле
Свинско месо – едно от най-популярните меса у нас
Описание
С изключение на мюсюлманските страни, свинското месо е много популярно в цял свят. От всички видове месо то е най-често срещаното в менюто в Европа и Източна Азия.
Съчетаване с храни
Едва ли има месо, което e толкова широко използвано, колкото свинското месо. Почти всички части на тялото на прасето са подходящи за консумация, като могат да бъдат пържени, печени на скара и варени. Освен това, свинското месо никога не губи собствения си уникален вкус, дори с допълнителни подправки. Солта винаги трябва да се използва пестеливо, а особено подходящи са люти чушки, къри, червен и черен пипер. Можете също да използвате кимион, дафинов лист и зърна от хвойна за готвене. Ако е печено, риганът, мащерката, градинският чай, розмаринът, пелинът и чубрицата пасват най-добре. По принцип от свинско се правят питателни ястия, но също така има перфектен вкус със сладко-кисел сос, в комбинация с плодове като диня или пълнено с кестени и кленов сироп.
Използване на свинското месо
Не можете да сбъркате със свински врат и котлети: и двете се използват многостранно. Иначе най-вкусните пържоли стават от свинското филе и свинските гърди. Шунката от бут, беконът и особено вайсбратът могат да се превърнат във вкусен шницел. За гулаш се препоръчват свинската плешка и ребрата. Освен това свинската плешка е изключително подходяща и за сочно печено. Особено популярно е свинското филе под формата на медальони и котлети. Свинският джолан или свареният джолан са особено нежни и ароматни - макар и малко по-сложни за приготвяне. Месото от главата на прасето също може да се преработи в различни ястия: например желирано месо, яхнии и вкусни супи.
Рециклиране на остатъци
Свинските кокали са изключително подходящи за направата на вкусни и интензивни бульони.
Какво получавате:
- Достъп до безплатни обучения за готвачи
- Най-добрите рецепти и съвети от готвачи от целия свят
- Най-новите кулинарни трендове
Инсталирай това приложение на твоя iPhone Инсталирай това приложение на твоя iPad Инсталирай това приложение на твоя Android Инсталирай това приложение на твоят Windows телефон
Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашия начален екран. Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашия начален екран. Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашият начален екран. Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашия начален екран.