Menu

Съставки

+

За морковите

  • Моркови с дръжки 1.7 кг
  • Безсолно масло 340.0 г
  • Сода за хляб 3.0 г

Гремолата

  • Листа от магданоз 80.0 г
  • Чесън 10.0 г
  • Лимонов зест от 2 лимона
  • Черен пипер прясно смлян
  • Сол на вкус
  • Зехтин 20.0 мл

За майонезата с мащерка

Захаросани орехи

  • Орехи 200.0 г
  • Кафява захар 100.0 г
  • Сол на вкус

Карамелизирането на морковите под налягане им придава копринена, луксозна текстура, обогатена от майонеза с лимон и мащерка. Хрупкава, ярка гремолата и захаросани ядки придават на ястието хрупкавост.

...

Начин на приготвяне

  1. За морковите

    • Обелете морковите.
    • Смесете морковите, маслото и содата за хляб и гответе в тенджера под високо налягане за 15 минути. Някои от морковите ще бъдат тъмно карамелизирани, докато други ще станат ярко оранжеви.
  2. Гремолата

    • Нарежете и смесете листата от магданоза с чесън, зехтин, лимоновия зест и овкусете със сол и пипер.
  3. За майонезата с мащерка

    • Смесете всички съставки за майонезата с мащерка и поставете в бутилка за сос. Дръжте в хладилник до готовност за употреба.
  4. Захаросани орехи

    • Загрейте орехите в малък незалепващ тиган за около 3 минути на средно силен огън. Добавете кафявата захар, като бъркате непрекъснато, докато орехите се покрият и кафявата захар се разтопи.
    • Поставете върху восъчна хартия, поръсете със сол и оставете да се охладят.
  5. Аранжиране на чинията

    • Поставете топлите моркови в чиния и полейте с майонезата с мащерка.
    • Покрийте със захаросаните орехи и гремолата.
    • Сервирайте.