Menu

Съставки

+

Агнешко

Вариация от зеленчуци

Пюре от морков

Боровинков сос

Пръст от билки

  • Босилек - пресен 50.0 г
  • Мащерка 20.0 г
  • Розмарин 10.0 г
  • Магданоз 100.0 г
  • Див лук 100.0 г
  • Сол 2.0 г
  • Олио 400.0 мл
  • Малтодекстрин 100.0 г

Спондж от морков

  • Пюре от моркови 150.0 г
  • Белтък 160.0 г
  • Пудра захар 80.0 г
  • Брашно 30.0 г
  • Яйчен жълтък 60.0 г

Авторска рецепта на шеф Александър Кузев - Модерен прочит на агнешки котлети с боровинки и вариация от зеленчуци.

...

Начин на приготвяне

  1. Агнешко

    • Почистете и овкусете месото със сол и пипер.
    • Запечатайте месото на тиган в мазнина.
    • Печете в конвектомат на 220 градуса за десетина минути.
    • Намажете месото със смес от вино и горчица.
    • Пригответе смес от смлян шамфъстък, галета, мащерка, розмарин, чесън и червени боровинки.
    • Оваляйте месото в сместа.
    • Печете за още малко до желаното състояние.
  2. Вариация от зеленчуци

    • Обелете и нарежете картофите според желаната форма и размер. Пънчетата от картофи запържете в тиган с олио до златист цвят на едната страна. После добавете зеленчуков бульон, масло, мащерка, сол и пипер. Варете до готовност.
    •  Нарежете слайсове от картофи за чипс. Овкусете със сол и добавете олио. Подредете между две хартии за печене и изпечете в конвектомат на 180 градуса до златист цвят.
    • Бланширайте и оваляйте част от картофите в сместа от агнешкото месо - смлян шамфъстък, галета, мащерка, розмарин, чесън и смлени червени боровинки. Изпържете в олио до златист цвят.

    • Бланширайте в зеленчуков бульон бейби морковите. В тиган карамелизирайте със захар и овкусете с умами.

    •  Изпечете цвеклото увито във фолио на фурна до готовност. Обелете и изрежете в подходящата за вас форма. Задушете на тиган в масло, лимон и мащерка.
    • Нарежете и сотирайте с чесън, масло сол и пипер, брюкселското зеле.

    •  Нарежете чери доматите на половина. Овкусете ги със сол, пипер, зехтин и провансалски билки. Печете в конвектомат за няколко минути.


  3. Пюре от морков

    • В подходящ съд сложете нарязаните моркови, лимонов сок, зехтин, мед и нарязаните на ситно чесън и розмарин. Покрийте с фолио за печене. Печете в конвектомат до готовност. Добавете останалите компоненти за пюрето и намачкайте или пасирайте. Прекарайте сместа през фина цедка.


  4. Боровинков сос

    • Редуцирайте вино с мащерка и сок от боровинки.
    • Добавете сос Деми Глас и кипнете соса за няколко минути до готовност.
    • Добавете пресни боровинки и масло.
  5. Пръст от билки

    • Бланширайте за кратко билките. 
    • Охладете в ледена вода и отцедете добре.
    • Пасирайте с олио и сол.
    • Отцедете билковото олиото и заделете за друга рецепта за декорация или овкусяване.
    • Останалата гъста смес смесете с малтодекстрин до получаване на пръст от билки. 


  6. Спондж от морков

    • Смесете всички продукти и разбъркайте добре. Прекарайте сместа през фина цедка. Сложете сместа в голям сифон ( минимум 500 мл.) и заредете с два патрона. 
    • Сложете сместа от сифона в картонени чаши от кафе, в които сте пробили малка дупка на дъното. Пълнете максимум на половина чашите. 
    • Сложете в микровълнова за 40 секунди всяка чаша. Охладете.
  7. Презентация

    • Нарежете агнешкото и подредете в чинията.
    • Нанесете пюрето от морков и върху него подредете вариацията от зеленчуци.
    • Добавете соса от боровинки и пръста от билки.
    • Украсете със спондж и микро цветя.