Ноември е месеца на червената боровинка, тиквата и дивечовото месо. С нашите съвети и идеи можете да сътворите страхотни сезонни ястия през ноември.
Червена боровинка, тиква и дивечово месо.
Ноември е месеца на червената боровинка, тиквата и дивечовото месо. С нашите съвети и идеи можете да сътворите страхотни сезонни ястия през ноември.
Пълното наименование на червената боровинка е едроплодна червена боровинка и е свързано с боровинката. Расте главно в Северна Америка, но също и в Латвия и Холандия. Плодовете се отглеждат дори в някои германски блата.
В САЩ червените боровинки традиционно са в менюто за Деня на благодарността. Тяхната кисела нотка допълва перфектно ястията от дивеч, например в сос с череши. Червените боровинки също намират идеални партньори за вкус в ябълките. Например, те добавят вълнуващи акценти към зелевата салата с ябълка. Специалният, горчив вкус на червени боровинки се съчетава със силни сирена, розмарин или тъмен шоколад. В коктейлите се съчетава добре с горчиви партньори като портокалов ликьор, като например в известния коктейл Cosmopolitan.
Остатъците от боровинки са страхотен акцент в тестото за хляб.
Тиквата е може би най-асоциирания с есента зеленчук. Основните култивирани видове са гигантски, мускус и градински тикви. Последните включват и тиквички, докато тиквата Хокайдо е култивирана форма на гигантската тиква. Популярният сорт butternut пък е мускусна тиква.
Землистият вкус на тиква се съчетава добре с картофи или кореноплодни зеленчуци като цвекло. Той е идеален като добавка към месо, но също така може лесно да играе главната роля: на тарт фламбе, като гювеч с козе сирене или в красиви тиквени ньоки със семена от масло. В арабската кухня например тиквата се използва в агнешко месо със сини сливи. Вариантите на сладки комбинации с тиква също са разнообразни - например в тиквен пай или ябълково-тиквен сок. Необичаен десерт е консервирана тиква с мед и бадеми, в идеалния случай с гръцко кисело мляко и гарнирана с мащерка. Вкусен завършек на вечерята: гореща тиква на фурна с ванилов сладолед и малко тахан. Тиквата Butternut, нарязана на клинове, е особено подходяща за това.
Тиквените семки не трябва да се изхвърлят -изпечени са идеална хрупкава добавка към тиквената супа.
Силният вкус на дивечовото месо го прави много популярно. Тъй като дивите животни се движат много повече, месото им е по-мускулесто и по-стройно. Сърните, елените лопатари и елените имат сочно червено до тъмнокафяво месо. А, нещо много специално и вкусно е нежното, сочно месо от дива свиня. Месото на заека е крехко и кафяво-червено. Фазан, дива патица и яребица също са популярен улов в сезона на дивеча.
Характерния и силен вкус на дивеча може да контрастира добре със сладостта на плодовете. Не винаги трябва да са боровинки: желе от шипка, сос от червена боровинка или пюре от слива също са интересни комбинации. В допълнение към класическите подправки като дафинов лист, хвойна и портвайн, за овкусяване се препоръчват също борови иглички, малцова бира и канела. Кафето и шоколадът добавят вълнуващи препечени нотки към месото. В зависимост от сезона гъбите, тиквата, картофите и кореноплодните са особено подходящи като гарнитури.
Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашия начален екран. Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашия начален екран. Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашият начален екран. Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашия начален екран.