Определете разходите си за хранителни продукти, за да определите оптималната продажна цена за предлаганите от вас ястия.
Важно е да знаете, че изчислението на разходите за хранителни продукти има пряк ефект върху рентабилността на даден ресторант. Това са разходите за вашите продукти и не са включени други разходи като трудови и режийни. Изчислението на разходите за хранителни продукти е основен инструмент за определяне дали целите на разходите за храна са изпълнени.
След като разберете базата на изчисление на рецептата, можете да:
Следните инструменти и изчисления са важни, за да установите разходите за хранителни продукти:
Как изчислявате разходите за дадена рецепта?
След като изчислите разходите за хранителните продукти, можете да изчислите цената, на която да предлагате ястието. Основната формула за това е:
Разходите за хранителни продукти трябва да съставляват само определен процент от продажната цена. Сумата варира в зависимост от вида на бизнеса и се влияе от други разходи, като напр. разходи за труд, режийни разходи и целева печалба. Обикновено е между 30 и 45%.
Ето пример, който показва как може да се определи продажната цена на дадено ястие::
Тази изчислена цена вече може да се използва като основа за определяне на крайната продажна цена, като се вземат предвид други фактори като конкуренция, обем и разходи за труд.
Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашия начален екран. Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашия начален екран. Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашият начален екран. Кликнете върху иконката долу и изберете "Добавяне" към вашия начален екран.