Когато става въпрос за управлението на търговска кухня, хигиената на кухнята трябва да бъде основен приоритет. Използвайте този контролен списък за почистване на вътрешната и външната част на ресторанта, за да гарантирате, че кухнята ви е с безопасна хигиена.
-
Чек лист за вътрешната част на кухнята:
Чек лист за външната част на ресторанта:
Ежедневно:
Ежедневно:
- Почиствайте всички повърхности (също и дъски за рязане и оборудване)
- Почиствайте машините за сладолед и друго подбно оборудване
- Забършете фритюрниците
- Почиствайте пода (включително и праговете)
- Сменяйте фолиото на гриловете
- Перете всички престилки, кърпи и униформи
- Почиствайте гриловете
- Изхвърляйте боклука и почиствайте кофите
- Слагайте стикери на храната и я покривайте
- Почиствайте филтрите на кухнята в миялната машина
- Почиствайте масите
- Почиствайте сифони, кранове и мивки
- Почиствайте всички повърхности като столове, маси, бар плотове
- Почистете пода с прахосмукачка
- Изчистете и измийте пода
- Почиствайте тоалетните няколко пъти в смяна
- Почиствайте менютата
- Забършете диспенсърите за дресинги
- Забършете прахта от лавиците и декоративните елементи
- Сменете поставките за барплота
Седмично:
Седмично:
- Почиствайте и дезифенкцирайте хладилници, охладители и фурни (съгласно инструкции на производителя)
- Почистете стените (ако е необходимо)
- Почистете входната част на кухнята (стъклени врати, дръжки и рамка на вратата)
- Почистете с прахосмукачка пода и килимите
- Дезинфекцирайте машините за кафе
- Почистете каналите на пода с препарат за почистване
- Почистете рамките на картините, вентилаторите на тавана, стените (ако е необходимо)
- Почистете краката на столовете и масите
Месечно:
- Почиствайте всички мазнини и наслоявания (фритюрници, филтри и фурни)
- Почистете фризерите
- Изпразнете и почистете контейнера за лед
- Почистете таваните
- Почистете и проверете кухненското оборудване (острота на ножовете, температура на хладилника, фурна и калибровка на термометрите)