Не е необходимо да имате отделна кухня за приготвяне на храни без глутен!
Тези лесни стъпки ще ви помогнат да избегнете кръстосаното замърсяване:
Вода
Използвайте чиста вода при приготвянето на храни без глутен. Врящата вода не премахва глутена. Както не го премахват и високите температури във фурните, тиганите и т.н.
Фритюрник
Уверете се, че фритюрникът ви е чист и в него има прясно олио. Най-добрият вариант е да използвате отделен фритюрник специално за готвене без глутен.
Тостер
Използвайте отделен тостер за препечени филийки, за да предпазите хляба без глутен.
Четки за намазване
Използвайте отделни четки за мазане и олио за намазване и им поставете видими етикети.
Грил
Използвайте специален грил или отделна част от грила заприготвяне на храни без глутен – уверете се, че се намира над, а не под мястото, където приготвяте храни с глутен.
Тави
Винаги поставяйте храните без глутен в чисти тави за
печене, а не върху решетките на фурната
Съставки
Някои често използвани съставки, като например сол и масло, може да съдържат трохи хляб, така че се старайте да използвате отделни съставки за двата вида готвене.
Конвектомат
Когато използвате конвектомат, уверете се, че няма разсипване на съдържащи глутен брашна или панировки, които се готвят по същото време.
Ястия без глутен
Ако имате малка кухня, най-напред пригответе ястията
от менюто, които са без глутен, след това ги покрийте и затворете, преди да започнете приготвянето на ястията с глутен.
Храни, приготвени извън ресторанта
За храни без глутен, приготвени извън ресторанта, се уверете, че етикетирането е видимо до достигане на мястото на продажба или консумация.
Екипът
Уверете се, че екипите са обучени за тези процеси. Може да е полезно да имате в кухнята нещо, което да ви напомня за тях.