Menu

Съставки

+

Свинско месо

  • Свинско филе 2.0 кг
  • Сол 8.0 г
  • Черен пипер 4.0 г
  • Олио 200.0 мл

Зелева сарма

  • Салам Петрохан 200.0 г
  • Доматено пюре 50.0 г
  • Лилаво зеле 2.0 кг
  • Лук 50.0 г
  • Моркови 50.0 г
  • Червен пипер 10.0 г
  • Черен пипер 4.0 г
  • Сол 6.0 г
  • Дафинов лист 1.0 г

Пюре от кореноплодни и чипс

Черна леща

Сос демиглас


Творческа рецепта на шеф Александър Кузев - Модерен прочит на свинско със зеле в комбинация от кореноплодни зеленчуци и черна леща

...

Начин на приготвяне

  1. Свинско месо

    Овкусяваме и запечатваме свинското месо в тиган.
    Печем в конвектомат на 180 градуса за 12-15 мин.


  2. Зелева сарма

    Бланшираме зелето в подсолена вода и си вадим хубави листа за сарми.
    Нарязваме салам Петрохан на малки кубчета и слагаме в нагрят тиган.
    Добавяме фино нарязани зеле, моркови и лук.
    Добавяме доматено пюре.
    Овкусяваме със подправките.
    Готвим на бавен огън до готовност.
    Готовата смес завиваме в зелевия лист.





  3. Пюре от кореноплодни и чипс

    В две тави слагаме нарязаните на кубчета моркови целина и пащърнак в отделна тава.
    Овкусяваме със зехтин, мед, лимоновия сок, сол, пипер и розмарин.
    Готвим в конвектомат за 45 мин  на 170 градуса.
    Част от готовия пашърнак приготвяме на пюре отделно от останалото.
    Останалата част смесваме с морковите, целината и добавяме масло, сметана, умами и зеленчуков бульон.
    Намачкваме или пасираме до хомогенна смес.
    Прецеждаме през фина цедка пюрето.
    С част от пащърнака с помоща на белачка приготвяме лентички и пържим в олио на чипс. 
    Овкусяваме с подправката за картофи.
  4. Черна леща

    Сваряваме лещата в зеленчуков бульон.
    В тиган с мазнина задушаваме чесън и люта чушка.
    Добавяме лещата и овкусяваме със сол пипер, масло и умами.


  5. Сос демиглас

    Стоплете соса и добавете масло.
  6. Презентация

    Нарежете свинското месо и аранжирайте под формата на кули.
    Сложете лещата и поставете зелевата сарма.
    Поставете пюрето от кореноплодни и аранжирайте по желание с билково олио.
    Сложете соса и пюре от пащърнак.
    Декорирайте с ядливи цветя и чипс от пащърнак.
    По желание направете хайвер от сок от чушки и добавете към лещата.
    По желание направете пяна от сок от чушки и украсете свинското месо.