Знаете ли, че в надпреварата за улавяне на върховия момент на сладост не само вкусът и ароматът могат да ви подскажат кога зеленчукът е готов за беритба, а също и звукът, който издава?
Оттам нататък всичко е въпрос на надпревара с времето, за да подготвите зеленчуците възможно най-бързо и да запазите вкуса и високото им качество.
Зелен боб – тест с разчупване
Ако шушулката се счупи на две с хубав пукащ звук, значи е готова.
Тикви – тест с пляскане
Плеснете тиквата. Ако издава кух звук, значи е готова.
Лук – тест за падане
Когато листата на растението паднат надолу, значи е готово.
Домати – тест с разтърсване
Хванете доматения храст и го разтърсете. Ако доматите паднат, значи са готови.
Тамаринд – тест с потупване
Чукнете върху шушулката на тамаринда с пръст. Ако издава кух звук, значи е готова.