Брашното може да крие голям риск, що се отнася до безопасното приготвяне на храни без глутен. То може да остане във въздуха с часове и да се разнесе на много дълги разстояния. Но използването на брашно не трябва да ви отказва от сервирането на храни без глутен.
Трябват да следвате само няколко стъпки за справяне с проблема:
- Oставете разстояние от поне два метра между зоните за приготвяне на ястия
- Използвайте бариери между зоните за приготвяне, особено когато те са близо една до друга и има дълго време на експозиция.
- Не разчитайте на екстракцията за премахване на частиците брашно.
- Опитвайте се да използвате брашно без глутен във вашите ястия.
- Приготвяйте ястията с глутен и тези без глутен по различно време. Първо пригответе ястията без глутен или използвайте брашно с глутен, а след това почистете кухнята изцяло и приберете брашното за остатъка от процедурата по приготвяне.