Искаме да ви запознаем с победителят от третото издание на нашето кулинарно състезание Unichef 2017. Това е Шеф Иван Иванов, който успя да впечатли нашето международно жури и да грабне голямата ни награда – курс на обучение в Кулинарен институт в Париж, Франция!
Здравей Иван! Моля представи се накратко:
Здравейтe,
казвам се Иван Иванов на 28 години от град Варна . Неженен, но с приятелката ми живеем заедно и имаме 2 чудесни момчета- на 3 години и на 7 месеца.
Средното си образование получих във Гимназията по туризъм "Асен Златаров", Варна. Преминал съм няколко кулинарини курса в Мадрид ,в Париж, различни семинари , където ментори са били много уважавани шеф готвачи.
От няколко години работя като главен готвач в приказният Бутиков Хотел – Оазис, във ваканционнен клуб Ривиера -Златни пясъци.
От кога работиш в кухнята? Кога се появи тази страст при теб да създаваш красива и вкусна храна?
Официално работя в кухнята от 2008. Страстта в мен се запали още в много ранна детска възраст, когато през лятото ходих при моя чичо. Той също е главен готвач и от престоя си там се влюбих в призванието готвач. Да създаваш красива и вкусна храна трябва да ти идва отвътре.. е винаги може да бъде подплатено с образование, любопитство да крадеш умения от големите в кулинарията и много важно - стремеж към успех.
Казват, че професионалните готвачи не готвят за семейството си вкъщи. Истина или лъжа? J
Случва се , но рядко.
Как реши да участваш в Unichef 2017? Насърчи ли те някой или ти сам реши да изпиташ възможностите си?
Имах един колега, който ми каза за състезанието и реших да се запиша.
Сега спомняш ли как се казваше ястието, с което спечели състезанието, колко пъти го приготви, за да стане перфектно и колко точки събра от журито, за да грабнеш голямата ни награда - курс на обучение в Кулинарен институт в Париж, Франция?
Ястието, с което участвах се казва Сърф енд Търф. В интерес на истината го приготвих само веднъж и влязох във времето. Нямаше какво да доизпипвам и си казах - това ще е ястието за UniChef 2017. И с това реших, че съм готов за състезанието. Получих около 452 точки, които бяха достатъчни, за да запазя мястото си на върха (най-важното беше спортния дух, който имах през цялото време и по- важното ,бях там за първото място и нищо друго нямаше да ме задоволи).
Разкажи ни за престоя си в Париж и института? Как пътува, как те посрещнаха?
Пътуването мина добре без никакви затруднения .Пътя от летището до хотела е около час с кола. Получих топло посрещане и в хотела, и в института .
Хареса ли ти престоя в Париж и института?
Париж
Като цяло нямах много свободно време, тъй като бях в института през повечето време. Градчето, в което е института или така наречената 5 зона на Париж, е тихо и спокойно, застроено от симпатични къщи, но като цяло транспортната мрежа на Париж е много добре устроена и лесно за час може да стигнеш от хотела до Айфеловата кула или до някоя друга забележителност в центъра. По времето, в което аз бях там, имаше стачка на транспорта и нямах възможността да се разходя по обстойно, но моята цел беше друга, а именно работата в института.
В институтът се чувствах като в едно огромно кулинарно семейство. В института можеш да видиш и научиш всичко - от изработването на хляб и невероятни сладкарски изделия ,до вкусни ястия за бюфет и изтънчени специалитети . Уникално е да виждаш как хората се стараят да правят това, което правят перфектно повече от 100 години, а именно да създават добра храна... А дали ми хареса ? Беше невероятно!
Какъв курс избра? Кой го водеше? Какво е най-интересното нещо, което научи там?
Много мислих какъв курс да запиша , но накрая избрах и не сбърках- La Terre: Viandes et Volaille или иначе казано на български ......“ЗЕМЯ,МЕСО и ДОМАШНИ ПТИЦИ“. Менторът беше истински професионалист!
За една седмица можеш да научиш доста неща, колкото и странно да звучи .Не мога да определя нещото ,което ме грабна най –много . Може би ,това което ми направи най-голямо впечатление е техният перфекционизъм. Изпипват нещата до най-малката подробност.
Научи ли някакви нови техники, които ще ползваш в приготвянето на ястията си от тук насетне? Ще пренесеш ли нещо от там в твоето ежедневие в кухнята?
Научих нови техники , други доусъвършенствах. И ооо да -определено ще влязат в приложение още през летният сезон и ще бъдат повтаряни, повтаряни и предавани на други колеги за да се утвърдят знанията и уменията на българския готвач.
Различават ли се много кулинарните курсове в България и този на който беше сега? (ако си на курсове в БГ) и Каква оценка от 1 до 6 би дал на курса, на който присъстваше?
Да, различават се. Най- малкото там си в меката на кулинарията. 6 разбира се.
Създаде ли нови приятелства?
Да, запознах се с големи готвачи, както от България ,така и от Франция, Испания и ученици от Китай, които за съжаление , не знаят къде е България . ;)
Ще участваш ли отново в Unichef 2018? Имаш ли вече план за ястието, с което ще участваш тази година? Предполагам, че е тайна и няма да ни кажеш? :)
Сложен въпрос .Не, не е тайна. Просто ще е нещо в последния момент.
Искаш ли да дадеш някакви препоръки на всички бъдещи участници в Unichef и какво би им пожелал?
Да мислят креативно, ,да готвят със сърце , да си пресметнат времето, за което трябва да приготвят ястието си. Бих им пожелал да не се явявам втори път J хаха ...
Не ,не сега сериозно :) бъдете уверени в себе си, защото следващият UniChef е някой сред Вас!