1. Бургер
Голямото завръщане на бургера се случи тази година, въпреки че през последните няколко години се засилваше като тренд. Приеман преди като храна за работническата класа и често свързван с бързото хранене, бургерът премина през експлозия от промени и се завърна в нова форма, създавайки и нова култура на хранене, сервиране и добавяне на иновативни гарнитури.
В бургера започнаха да се включват повече висококачествени съставки и той вече се поднася като ястие в първокласните ресторанти по целия свят. Бургерът е и в основата на зараждащата се Street Food Culture, която става все по-популярна глобално и дори се създават тематични фестове, събития и състезания.
Бургерът не е това, което беше, вече е модерна храна, която се предлага и в здравословни веган варианти – безглутенов хляб, сотирани зеленчуци, дип от хумус и кейл чипс, или пък с хлебчета бриош, гурме кюфтета, домашно приготвени сосове и екзотични топинги.
2. Малки чинии
Тенденцията с „малките чинии“ намери широк отзвук през последните години и се взаимства от все повече ресторанти по света.
Какво прави храненето в малки чинии толкова страхотно? Докато до сега начинът на хранене се е придържал винаги към строгия формат „предястие, основно ястие и десерт“, споделянето на малки чинии от цялата маса помогна да се прекъсне остарялата последователност и да се премахне официалния характер на храненето, като го превърне отново в забавно и интимно преживяване.
Споделянето на чинии с храна означава и по-малко напрежение за гостите да се задоволят само с едно основно ястие, което ги подтиква да опитат нови вкусове и съставки.
3. Хляб с квас
Дните на предварително опакования, нарязан на филийки хляб, са преброени. А вместо това? Ароматния и хрупкав хляб с квас! Този модерен хляб спечели сърцата на всички ни със семплия си вид и неустоимия си вкус.
Макар в момента да е една от най-горещите теми в първокласните пекарни и ресторанти по целия свят, хлябът с квас всъщност е един от най-старите видове хляб.
Подобно на маята, квасът съдържа акценти на киселинност, които се получават вследствие на киселинната активност в тестото. Тези киселини спомагат за намаляването на нивата на pH в тестото, от което се получава „киселият вкус“, с който свързваме хляба. Това превръща хляба с квас в един от най-ароматните и вкусни хлябове.